Zupełnie zwykłe, klasyczne brownies, z dużą ilością masła, czekolady i cukru... Bardzo niezdrowe i bardzo pyszne. Przed upieczeniem można ciasto posypać orzechami albo owocami (maliny, wiśnie… mogą być mrożone) - u mnie w domu najlepiej "schodzą" takie bez żadnych dodatków, ewentualnie posypane cukrem pudrem (jeszcze więcej cukru, hurra!).
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: 8-12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Brownies - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20cm (lub podobną) smarujemy odrobiną masła i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Wkładamy masło do rondla średniej wielkości i stawiamy na malutkim ogniu. Dodajemy czekoladę połamaną w kawałki, dolewamy kawę. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Kiedy masa czekoladowa przestygnie (może być ciepła, byle nie bardzo gorąca), dodajemy cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Mieszamy, najlepiej ręcznym mikserem. Wbijamy po jednym jajka, za każdym razem mieszając. Kiedy masa będzie gładka, wsypujemy mąkę i jeszcze raz mieszamy.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe: jeśli patyczek wbity w ciasto i zeń wyciągnięty będzie mokry i czekoladowy, to trzeba brownies jeszcze potrzymać w piekarniku. Trochę przylepionego ciasta jest w porządku, bo brownies powinny być wilgotne i jakby trochę niedopieczone w środku…
Ciasto studzimy i kroimy na kwadraty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Brownies: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Listopad 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |