W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia piżmowa w mleku kokosowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Dynia piżmowa w mleku kokosowym

Danie, które powstało na zasadzie przypadku i przeglądu lodówki. Przypadku, bo zupełnie niechcący dosypałam do curry (Ulubione warzywne curry Anusi) ciut za dużo ostrej papryki i potrzebne było drugie danie, które łagodziłoby to pierwsze. A przegląd lodówki? No wiadomix, pół puszki mleka kokosowego zawsze się tam znajdzie... Wyszło łagodne, kremowe curry o intensywnym smaku dyni, doskonałe! (Jest to wariacja przepisu Kingi Błaszczyk-Wójcickiej z Magazynu Gazety z 2001 roku).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dynia piżmowa średniej wielkości (po obraniu 600-750 g)
  • 2 łyżki ghee (weganie: olej arachidowy)
  • łyżeczka nasion kozieradki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • łyżka ciemnobrązowego cukru
  • 1/2 standardowej puszki mleka kokosowego
  • łyżka siekanej świeżej mięty
  • łyżka siekanej świeżej kolendry

Dynia piżmowa w mleku kokosowym - Opis przyrządzania:

Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry, usuwamy włóknisty miąższ z nasionami. Miąższ kroimy w kostkę średniej wielkości.
Na sporej patelni rozgrzewamy ghee lub olej. Wsypujemy nasiona kozieradki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż kozieradka lekko ściemnieje. Natychmiast wrzucamy dynię i mieszamy.
Dosypujemy kurkumę, mieloną kolendrę i łyżeczkę soli, dolewamy pół szklanki wody, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy przez parę minut, aż woda prawie wyparuje, a dynia zmięknie.
Teraz dodajemy cukier i mleko kokosowe, zagotowujemy, znów przykrywamy i gotujemy - tym razem na malutkim ogniu - aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje.
Tuż przed podaniem posypujemy miętą i kolendrą, mieszamy.
Podajemy z ryżem lub indyjskimi plackami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia piżmowa w mleku kokosowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: