W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z żurawin z pomarańczami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z żurawin z pomarańczami

Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g świeżych żurawin
  • 150 g (mniej więcej szklanka) suszonych żurawin
  • 1/2 szklanki (125 ml) soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki (125 ml) octu winnego (białego lub czerwonego)
  • 2/3 szklanki (125 g) cukru
  • laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 jabłka

Chutney z żurawin z pomarańczami - Opis przyrządzania:

Żurawiny wsypujemy na duże sito, przebieramy, płucząc. Otrząsamy z nadmiaru wody i wrzucamy do sporego rondla.
Dodajemy suszone żurawiny, sok z pomarańczy, ocet, cukier, cynamon, imbir, ziele angielskie i goździki. Mieszamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy chutney przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy w kostkę.
Dodajemy jabłka do żurawin i gotujemy dalej, powiedzmy kwadrans, aż jabłka się rozgotują, a chutney trochę zgęstnieje.
Przelewamy wrzący chutney do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Chutney otwieramy dopiero po jakimś miesiącu, kiedy smaki się już przegryzą, a smak octu złagodnieje.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z żurawin z pomarańczami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Chutney z żurawin z pomarańczami przepisy:

  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?
  • Chutney z dyni nr 2
    Smaczny, delikatnie przyprawiony, łagodny chutney z pieczonej dyni. Znakomity prezent pod choinkę (akurat zdąży się "przegryźć").
  • Chutney z dyni i jabłek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - *!*3163*!* (lub *!*3379*!*. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
  • Chutney pomarańczowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.
  • Sos żurawinowy z kolendrą
    Słodko-kwaśny, bardzo smaczny dodatek do mięsa na zimno. Doskonale sie przechowuje, nabierając z czasem smaku. Dodatkową zaletą jest wspaniały kolor.


Podziel się linkiem:




Komentarze: