Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: około 20 ciastek, może więcej
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasteczka imbirowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Mąkę, imbir, cynamon i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i placami rozcieramy z mąką. Dodajemy miód i żółtko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w kawałek plastikowej folii i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość 3 mm. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Imbir odcedzamy z syropu i kroimy w paski. Na każdym pierniczku kładziemy pasek imbiru. Wstawiamy ciastka do piekarnika na mniej więcej 10 minut - nie powinny się zbyt przyrumienić. Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce i przechowujemy w szczelnym pudełku ciasteczkowym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasteczka imbirowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna