Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: około 20 ciastek, może więcej
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasteczka imbirowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Mąkę, imbir, cynamon i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i placami rozcieramy z mąką. Dodajemy miód i żółtko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w kawałek plastikowej folii i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość 3 mm. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Imbir odcedzamy z syropu i kroimy w paski. Na każdym pierniczku kładziemy pasek imbiru. Wstawiamy ciastka do piekarnika na mniej więcej 10 minut - nie powinny się zbyt przyrumienić. Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce i przechowujemy w szczelnym pudełku ciasteczkowym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasteczka imbirowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |