W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęce eskalopki z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cielęce eskalopki z cytryną

Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 cienkie plastry cielęciny (każdy o wadze około 100 g)
  • garść mąki
  • 3 łyżki masła
  • cytryna
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
  • ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki

Cielęce eskalopki z cytryną - Opis przyrządzania:

Cielęcinę kładziemy na desce, przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, by plastry mięsa były równej grubości. Mąkę wsypujemy na płaski talerz i mieszamy ze sporą szczyptą soli. Obtaczamy mięso w mące i strząsamy nadmiar. Na dużej patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie bardzo gorące - ale uwaga, żeby nie przypalić! - wkładamy mięso i smażymy na rumiano z obu stron, na sporym ogniu. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Obieramy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów, takim, co ścina cienkie paseczki. Wyciskamy sok. Na patelnię z usmażoną cielęciną wlewamy wywar i sok z cytryny. Dodajemy wyciśnięty w prasce czosnek, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Dusimy mięso przez 5 minut. Natkę starannie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mięso przekładamy na ogrzany półmisek, a na patelnię wrzucamy skórkę z cytryny i natkę. Zwiększamy ogień i gotujemy przez minutę. Sosem polewamy mięso i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęce eskalopki z cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cielęce eskalopki z cytryną przepisy:

  • Klasyczne ossobuco
    To przepis dla mojej przyjaciółki Halinki - długo przez nią wyczekiwany. Osoobuco wymaga pocięcia giczy cielęcej na poprzeczne plastry, co przez lata całe przekraczało wyobraźnię polskich rzeźników. Ostatnio jednak nastąpił wyraźny przełom i oto okazało się, że nic rzeźnikom nie straszne, że ciąć w poprzek potrafią i ba, czynią to nawet chętnie, wnioskując z obserwacji cielęcej podaży. W klasycznym mediolańskim przepisie nie dodaje się pomidorów, co bardzo mi odpowiada - w większości "włoskich" restauracji w Europie ossobuco dosłownie pływa w przecierze pomidorowym, co skutecznie zniechęca mnie do zamawiania tego właśnie dania. Poniższy przepis pochodzi od Anny Del Conte, znakomitej Włoszki piszącej po angielsku. Troszkę go zmodyfikowałam, ale tylko troszkę.
  • Polędwiczki wieprzowe z orzeszkami piniowymi
    Błyskawiczne i świetne danie z wieprzowej polędwiczki. Doskonałe w sytuacji awaryjnej, gdy brak nam pomysłu i czasu na coś specjalnego. Słodko-kwaśny sos z orzeszkami piniowymi powinien też smakować dzieciom, czego nigdy nie należy lekceważyć.
  • Cielęcina w sosie kaparowym
    Cielęcina, cytryna i kapary - znakomita kombinacja. Podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.
  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!
  • Cytrynowe klopsiki Cytrynowe klopsiki
    Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: