W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną

Dawno, dawno temu byłam na wielkim przyjęciu u Kanadyjczyków. Na główne danie pani domu zrobiła indyka, ale nie w całości, tylko w kawałkach. Kawałki były smażone, a potem zalane takim właśnie sosem, z żurawinami i śmietaną. Było to bardzo dobre (podane z ryżem i jakimiś jarzynami, ale nie pamiętam już, jakimi).

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych żurawin
  • 1 1/2 szklanki cukru (lub ciut więcej)
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną - Opis przyrządzania:

Żurawiny płuczemy na durszlaku, wyrzucamy te przywiędłe. Wsypujemy owoce do rondla i dolewamy litr zimnej wody.
Wsypujemy cukier i stawiamy rondel na dużym ogniu. Zagotowujemy, mieszając, po czym gotujemy z pół godziny, aż żurawiny się rozgotują i sos zgęstnieje.
Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę soli, sporo świeżo zmielonego pieprzu i masło.
Śmietanę rozbełtujemy w kubku, dodajemy łyżkę gorących żurawin i mieszamy. Wlewamy do sosu, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy, po czym podajemy w sosjerce lub mieszamy z usmażonymi kawałkami białego mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną przepisy:

  • Sos żurawinowo-pomarańczowy
    Jeden z wielu popularnych w Stanach żurawinowych sosów, które tak doskonale pasują do "dziękczynnego" indyka.
  • Sos żurawinowy z porto Sos żurawinowy z porto
    Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.
  • Kruszonka żurawinowa
    Jeden z ulubionych amerykańskich deserów, tym razem o smaku słodko-cierpkim. Podajemy na gorąco, z kulką lodów waniliowych.
  • Żurawiny z gruszką
    Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...
  • Sos żurawinowy z orzechami i kokosem
    Bardzo amerykański przepis na sos do mięsa - oczywiście przede wszystkim do indyka, ale może być i do dziczyzny, kaczki lub gęsi. Sos podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od humoru i sytuacji za oknem. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu, wkładamy resztę do sterylnego słoika i przechowujemy w lodówce. Świetny przepis na Święta!


Podziel się linkiem:




Komentarze: