W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czerwone pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Czerwone pesto

Druga - po klasycznej zielonej - najpopularniejsza wersja pesto: bez bazylii, za to z suszonymi pomidorami.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 16 suszonych pomidorów w oleju
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • 4 Å‚yżki orzeszków piniowych
  • 100 g Å›wieżo startego parmezanu
  • 150 ml oliwy z oliwek

Czerwone pesto - Opis przyrzÄ…dzania:

Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy pomidory, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i 5 łyżek oliwy. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatamy i zalewamy resztą oliwy. Trzymamy w lodówce, pilnując, by powierzchnia pesto zawsze była pokryta oliwą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czerwone pesto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: