Druga - po klasycznej zielonej - najpopularniejsza wersja pesto: bez bazylii, za to z suszonymi pomidorami.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czerwone pesto - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy pomidory, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i 5 łyżek oliwy. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatamy i zalewamy resztą oliwy. Trzymamy w lodówce, pilnując, by powierzchnia pesto zawsze była pokryta oliwą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Czerwone pesto: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna