W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czerwone pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Czerwone pesto

Druga - po klasycznej zielonej - najpopularniejsza wersja pesto: bez bazylii, za to z suszonymi pomidorami.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 16 suszonych pomidorów w oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • 150 ml oliwy z oliwek

Czerwone pesto - Opis przyrządzania:

Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy pomidory, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i 5 łyżek oliwy. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatamy i zalewamy resztą oliwy. Trzymamy w lodówce, pilnując, by powierzchnia pesto zawsze była pokryta oliwą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czerwone pesto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Czerwone pesto przepisy:

  • Paprykowe pesto
    Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.
  • Pesto z Trapani
    Pełne smaku, południowe pesto z migdałami. Sos taki robimy późnym latem, gdy pomidory są naprawdę dojrzałe, nasłonecznione i pachnące. Pesto z Trapani (Sycylia) podajemy do makaronu, smarujemy nim crostini lub kładziemy na kawałku kurczaka z grilla.
  • Klasyczne pesto
    Znany na całym świecie, pachnący sos do makaronu, gnocchi, crostini... Wiem, że można go wszędzie kupić, ale taki domowy jest najlepszy. Powinno się go wprawdzie ucierać ręcznie w moździerzu, ale to już sobie darujmy - malakser lub blender świetnie się do tego nadają.
  • Makaron z warzywnym pesto
    Makaron - najlepiej spaghetti - mieszamy z selerowym pesto i siekanymi pomidorami. Szybkie, łatwe i pyszne - wiem, bo robiłam dziś na obiad.
  • Kalmary z pesto z rukoli
    Szybkie, niekrępujące, a eleganckie danie w ładnej biało-zielonej tonacji. Takie kalmary możemy podać na lunch lub przystawkę, możemy też rozłożyć je na łyżkach do zupy (patrz tekst przepisu) i podać na przyjęciu stojącym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: