W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Domowy sos "Tysiąc wysp"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Domowy sos "Tysiąc wysp"

Znany już od stu lat, popularny na całym świecie amerykański dressing. Podaje się go do sałatek, kanapek, hamburgerów, ja zaś najbardziej go lubię jako dip (szczególnie do krewetek). Nazwa dotyczy ponoć drobno posiekanych pikli - nieodzownego składnika sosu.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: mniej więcej 3 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • mała cebulka
  • 3 dojrzałe pomidory
  • szklanka (250 ml) oleju słonecznikowego
  • pieprz cayenne
  • 1/2 szklanki słodko-kwaśnych pikli (np. z zielonych pomidorów lub pikli do chleba z masłem) lub gotowego relishu (z ogórków)

Domowy sos "Tysiąc wysp" - Opis przyrządzania:

2 jajka gotujemy na twardo (zalewamy wrzątkiem i gotujemy 8-10 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek). Cebulkę obieramy i kroimy w kawałki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Do malaksera wbijamy trzecie jajko. Dodajemy cebulkę i pół łyżeczki soli i miksujemy, aż cebulka będzie dobrze posiekana. Wolniutko dolewamy olej, najpierw po kropli, potem cienkim strumyczkiem, cały czas miksując - powstanie cebulowy majonez. Teraz dodajemy jajka na twardo (kroimy je wcześniej na kawałki, żeby ulżyć malakserowi) i pomidory - cały czas miksujemy. Co jakiś czas zgarniamy sos ze ścianek malaksera, żeby miksowało się równomiernie. Przekładamy sos do miski i doprawiamy solą, pieprzem i cayenne do smaku. Pikle bardzo drobno siekamy (relishu oczywiście nie trzeba) i mieszamy z sosem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Domowy sos "Tysiąc wysp": można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Domowy sos "Tysiąc wysp" przepisy:

  • Dip z awokado
    Odmiana guacamole, w łagodniejszej, bardziej europejskiej wersji. Podajemy do surowych warzyw, np. kawałków kopru włoskiego lub kalarepki.
  • Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...)
    Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!
  • Jajka z paprykowym sosem
    Sos paprykowy pochodzi z Hiszpanii - podobnie jak papryki piquillos - choć nie słyszałam, żeby podawano go tam z jajkami na twardo. Niemniej jednak jest to naprawdę niezła kombinacja, która świetnie się sprawdza jako tapa. Jeśli nie położymy jajek na grzankach, tylko ułożymy je na sosie bezpośrednio na talerzu, to możemy takie jajka podać na przystawkę - wówczas podana tu proporcja wystarczy na 4 przystawki.
  • Omlet z bryndzą i opieńkami Omlet z bryndzą i opieńkami
    Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!
  • Wiedeński twarożek a la Sacher
    Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.




Podziel się linkiem:


Komentarze: