W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dressing bazyliowo-czosnkowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Dressing bazyliowo-czosnkowy

Zielony sos o wspaniałym smaku i zapachu. Idealny dodatek do pieczonych pomidorów lub sałatki Caprese.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1-2 cytryny
  • pół szklanki oliwy z oliwek

Dressing bazyliowo-czosnkowy - Opis przyrządzania:

Do małego blendera wkładamy obrany ząbek czosnku i garść świeżych liści bazylii. Miksujemy, aż czosnek z bazylią będą drobno posiekane. Dolewamy ćwierć szklanki soku z cytryny, miksujemy. Cienkim strumieniem, cały czas miksując, dolewamy oliwę. Miksujemy na gładki sos, doprawiamy solą i pieprzem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dressing bazyliowo-czosnkowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Dressing bazyliowo-czosnkowy przepisy:

  • Pesto z jogurtem (czyli w lżejszej wersji)
    Ciut lżejsza wersja popularnego włoskiego sosu.
  • Kuskus ziołowy
    Dekoracyjny i błyskawiczny dodatek do białego mięsa, ryby lub krewetek.
  • Paprykowe pesto
    Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.
  • Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki
    Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...
  • Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: