Znany na całym świecie, pachnący sos do makaronu, gnocchi, crostini... Wiem, że można go wszędzie kupić, ale taki domowy jest najlepszy. Powinno się go wprawdzie ucierać ręcznie w moździerzu, ale to już sobie darujmy - malakser lub blender świetnie się do tego nadają.
Kraj pochodzenia: Włochy-Liguria
Liczba porcji: słoik
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klasyczne pesto - Opis przyrzÄ…dzania:
Bazylię płuczemy, osuszamy i obrywamy listki. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Do malaksera lub blendera wkładamy listki bazylii, orzeszki piniowe i czosnek. Dodajemy sporą szczyptę soli i miksujemy wszystko razem, dolewając w trakcie 1/3 szklanki oliwy. Kiedy wszystko się ładnie posieka, dodajemy parmezan i miksujemy, aż pesto będzie miało dość gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatając. Na wierzch wlewamy trochę oliwy - tyle, żeby powierzchnia sosu była całkowicie przykryta. Przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Klasyczne pesto: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna