W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kompot z jabłek i gruszek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kompot z jabłek i gruszek

To nie jest kompot w polskim znaczeniu tego słowa - to coś jakby mus z kawałkami owoców, jakby kisiel, jakby sos owocowy... Jak go zwał, tak go zwał, ważne, że to bardzo dobry, nieskomplikowany deser sam w sobie lub dodatek do rozmaitych innych deserów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) twardych jabłek
  • 500 g (1/2 kg) gruszek
  • cytryna
  • 75 g cukru
  • 400 ml wytrawnego cydru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Kompot z jabłek i gruszek - Opis przyrządzania:

Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w mniejsze, równe kawałki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do owoców. Na ciężką patelnię wsypujemy cukier i stawiamy na sporym ogniu. Czekamy, aż cukier się roztopi (nie mieszamy), a potem zacznie zmieniać kolor na bursztynowy. Złoty karmel zdejmujemy z ognia i wlewamy cydr - będzie syczeć i pryskać! Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i gotujemy, aż karmel się rozpuści. Dodajemy owoce i dusimy przez 5 minut, aż zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody i dodajemy do kompotu, mieszając. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż kompot zgęstnieje. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kompot z jabłek i gruszek: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kompot z jabłek i gruszek przepisy:

  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.
  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
  • Gruszki z migdałową kruszonką
    Pyszny jesienny deser, doskonały na taki mglisty, zimny dzień, jaki mamy dzisiaj w Brukseli... Jeśli czujemy głód kaloryczny, podajemy gruszki z kulką lodów waniliowych lub miską lekko słodkiej bitej śmietany. Albo z sosem waniliowym.
  • Konfitura z gruszek z kumkwatami
    Patrząc na zawartość mojego koszyka ekologicznych warzyw i owoców, na gruszki sezon jest zawsze... Banalną konfiturę ożywią kumkwaty i migdały.
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.




Podziel się linkiem:


Komentarze: