W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Konfitura z marchewki z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Konfitura z marchewki z cytryną

Przetwory z marchewki, popularne na Bliskim Wschodzie, są zaskakująco smaczne. Do przetworów nadaje się marchewka zimowa (młoda ma za dużo wody), a i cytryny w zimie są najlepsze. Konfiturą nadziewamy babeczki lub przekładamy ciasto marchewkowe.

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 2 piękne cytryny
  • 600 g cukru
  • 150 ml soku z cytryny

Konfitura z marchewki z cytryną - Opis przyrządzania:

Mały talerzyk wkładamy do zmrażalnika - będzie nam potrzebny do sprawdzania gęstości konfitury. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy - najlepiej przy pomocy mandoliny na długie, cienkie paski, lub też po prostu na zwykłej drobnej tarce. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do sporego garnka (lub specjalnej patelni do smażenia konfitur) wkładamy marchewkę, cytryny i cukier, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i wolno doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż konfitura zgęstnieje - trudno powiedzieć, jak długo to potrwa, gdyż zależy to przede wszystkim od marchewek i wody w nich zawartej. Kiedy konfitura będzie już w miarę gęsta, wylewamy pół łyżeczki na oziębiony talerzyk. Jeśli nie będzie się rozlewać, konfitura jest gotowa. Jeśli wyraźnie się rozpływa, smażymy jeszcze trochę, pamiętając o mieszaniu. Przekładamy wrzącą konfiturę do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym odwracamy, wycieramy z lepkich zacieków i naklejamy nalepki. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Konfitura z marchewki z cytryną: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Konfitura z marchewki z cytryną przepisy:

  • Marchewka z kminem rzymskim
    Jarzynka dla wielbicieli kminu rzymskiego - czyli na przykład dla mnie. Tradycyjnie podaje się taką marchewkę na przystawkę, ale równie dobra jest jako dodatek do kurczaka lub duszonego królika.
  • Cielęcina z marchewką i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).
  • Podstawowy wywar z kurczaka Podstawowy wywar z kurczaka
    Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...




Podziel się linkiem:


Komentarze: