Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki cytrynowo-imbirowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Krewetki obieramy ze skorupek i płuczemy w zimnej wodzie. Ostrym nożykiem nacinamy grzbiety i usuwamy ciemną "żyłkę". Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy razem czosnek, imbir, sos sojowy, miód, sos chilli i sok z cytryny. Kolendrę płuczemy i osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do marynaty. Polewamy marynatą krewetki, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Krewetki nabijamy na wykałaczki i układamy na blaszce. Wstawiamy krewetki do piekarnika i grillujemy po 3 minuty z każdej strony, aż krewetki będą różowe i jędrne. Podajemy na ciepło, ale nie gorąco, bo się goście poparzą!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki cytrynowo-imbirowe: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |