Gładka mączka kukurydziana (zwana przez Francuzów "Maizena") w cieście powoduje, że po upieczeniu ma ono piaskową konsystencję. Ocet balsamico zaś lekko zaostrza smak.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone) - Opis przyrządzania:
Mąkę i mączkę kukurydzianą wsypujemy do malaksera, dodajemy cukier i 1/2 łyżeczki soli.
Masło kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do malaksera.
Miksujemy, aż mąka i masło zaczną przypominać mokry piasek.
Teraz dodajemy surowe żółtko, ocet balsamico i 3-4 łyżki zimnej wody.
Miksujemy metodą pulsacyjną, aż ciasto utworzy kulę.
Wyjmujemy ciasto z malaksera, formujemy zgrabną kulę, po czym ją spłaszczamy na gruby krążek i zawijamy w plastikową folię.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna