W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mango na ostro

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Mango na ostro

Właściwie to nie przepis, a pomysł i nie przystawka, a pogryzka do drinków.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • nie do końca dojrzałe mango
  • gruba sól
  • ostra suszona papryczka (może być cayenne)

Mango na ostro - Opis przyrządzania:

Mango myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki. Odcinamy miąższ od pestki, starając się uzyskać grube płaty. Kroimy miąższ w równej wielkości kostki i oprószamy solą i pokruszoną ostrą papryką. W każdą kostkę wbijamy wykałaczkę, ustawiamy "koreczki" na talerzu i podajemy do drinków.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Mango na ostro: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mango na ostro przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Mango lassi
    Śniadaniowy koktajl, popularny w Indiach. Zasadniczo nie trzeba go słodzić, ale owoce mango różnią się zawartością cukru, więc lepiej sprawdzić. Mango powinno być rzeczywiście dojrzałe.
  • Salsa z mango i awokado
    Ni to sos, ni sałatka - w każdym razie bardzo pyszny i zdrowy dodatek do wszystkiego - mięsa, ryb, krewetek (mmm, szczególnie do nich), a nawet do niektórych serów, np. smażonego lub twarożku z curry.
  • Semifreddo z mango i limetką
    Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!
  • Coronation chicken
    Słynna majonezowa sałatka z kurczaka, podana po raz pierwszy z okazji koranacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Czytałam gdzieś, że kucharze, którzy gotują dla dworu potrawy na szczególnie uroczyste okazje, proszeni są o komponowanie dań w kolorze złotym. W tym przepisie rolę królewskiego złota odgrywa curry i chutney z mango.




Podziel się linkiem:


Komentarze: