Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
Kraj pochodzenia: Chiny-Syczuan
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
"Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi" - Opis przyrządzania:
Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, cukier, wino ryżowe i mączkę kukurydzianą lub kartoflaną. Bardzo starannie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w spokoju na co najmniej 15 minut.
Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy na sicie i tniemy nożyczkami na krótsze kawałki.
W tak zwanym międzyczasie obieramy imbir i czosnek, po czym drobniutko razem je siekamy.
Papryczki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy ogonki wraz z pestkami, po czym również drobno siekamy.
Dymki myjemy, obieramy z przywiędłych fragmentów, odcinamy korzonki oraz końcówki liści, kroimy w cienkie krążki – osobno biało-zielone części, osobno te ciemnozielone.
Wok stawiamy na dużym ogniu i czekamy, aż będzie naprawdę bardzo gorący i zacznie lekko dymić.
Wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego i od razu wrzucamy mięso. Smażymy, mieszając, aż mięso zbrązowieje, co potrwa ze 3 do 5 minut. Mieszając, rozgniatamy mielone mięso, żeby powstały jak najmniejsze grudki.
Przesuwamy mięso na jedną stronę woka, a na tę wolną wlewamy trzecią łyżkę oleju i wrzucamy imbir z czosnkiem, połowę papryczek i biało-zielone części dymki. Smażymy minutę, mieszając, po czym mieszamy z mięsem.
Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy makaron, pastę z czarnej fasoli i wywar z kurczaka. Dusimy wszystko razem, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie kleić się do nitek makaronu.
Tuż przed podaniem posypujemy porcje „mrówek” resztą siekanych papryczek i cebulek. Pyszne!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi": do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |