W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Oliwa cytrynowa z szałwią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Oliwa cytrynowa z szałwią

Delikatnie przyprawiona oliwa, doskonała do sałatek i do dań z grilla - białej ryby, kurczaka lub cielęciny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 3 gałązki świeżej szałwi
  • 2 szklanki (500 ml-pół litra) dobrej oliwy z oliwek

Oliwa cytrynowa z szałwią - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i starannie osuszamy. Obieraczką do warzyw lub bardzo ostrym nożykiem ścinamy skórkę - tylko żółtą część. Szałwię myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Ładną butelkę wyparzamy wrzącą wodą i starannie wycieramy. Do środka wkładamy skórkę cytrynową i szałwię, zalewamy oliwą. Butelkę zamykamy i odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Oliwa cytrynowa z szałwią: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Oliwa cytrynowa z szałwią przepisy:

  • Cielęca wątróbka z szałwią
    Różowe w środku plastry cielęcej wątróbki w intensywnym sosie z czerwonego wina z szałwią. Szybkie i bardzo smaczne danie, które podajemy z ziemniaczanym piure - choć równie dobre jest z chrupiącą bagietką.
  • Zraziki z indyka w sosie szałwiowym
    Bardzo smaczne niedzielne danie z indyczych piersi, grzybów i śmietany. Idealnie do tego pasuje piure z ziemniaków i jakaś odmiana duszonej marchewki. Jeśli nie chce nam się akurat gotować ziemniaków, pieczemy w piecyku kilka grzanek z bułki i podajemy do indyka.
  • Śledzie z sosem jabłkowym
    Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.
  • Dorsz smażony z warzywami
    Wszystko z jednego garnka, a konkretnie patelni. Kawałki ryby, owinięte włoską szynką, i rumiane warzywa - pyszne i w dodatku całkiem good for you (jeśli nie liczyć smażenia).
  • Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną
    Bardzo dziwny przepis - natrafiłam na niego w trakcie przegrzebywania się przez tony wycinków, jakich jestem szczęśliwą posiadaczką. Nie mam pojęcia, czy to działa, czy pasta z surowej szynki, jaką się smaruje mięso, nie wypada w trakcie grillowania, ale mam zamiar w ten weekend spróbować. To znaczy w sobotę, bo w niedzielę mają być burze o charakterze gwałtownym - czy grill z pokrywą ściąga pioruny?




Podziel się linkiem:


Komentarze: