W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasztet grzybowy z kolendrÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Pasztet grzybowy z kolendrÄ…

W moich warzywkach często pojawiają się pieczarki - jeśli są małe, zjadają je dzieci (na surowo); jeśli nieco większe - udaje mi się czasem zrobić tę smaczną pastę do chleba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) duzych pieczarek o otwartych kapeluszach
  • maÅ‚a cebula
  • Å‚yżeczka nasion kolendry
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki oliwy z oliwek
  • 50 g miÄ™kiszu buÅ‚ki
  • 100 g kremowego serka
  • sok z cytryny

Pasztet grzybowy z kolendrÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką. Odcinamy nóżki (nie będą nam potrzebne, są za twarde) i palcami ściągamy z kapeluszy skórkę. Grzyby drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kolendrę rozgniatamy lekko w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, chwilę smażymy, po czym wrzucamy grzyby. Dobrze mieszamy i smażymy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną bułkę, mieszamy i odstawiamy, aż grzyby wystygną. Zimne grzyby przekładamy do malaksera, dodajemy serek i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (dużo!) i sokiem z cytryny. Jeszcze raz miksujemy. Przekładamy pasztet do ładnego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy ze świeżym chlebkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pasztet grzybowy z kolendrą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pasztet grzybowy z kolendrÄ… przepisy:

  • Pasztet grzybowy
    Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.
  • Kotleciki z fasoli i grzybów
    Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
  • KieÅ‚baski z kaszy gryczanej
    Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.
  • CiepÅ‚a saÅ‚atka ze szpinaku z pieczarkami
    Bardzo przyjemna zimowa sałatka, dobra na przystawkę lub kolację (z kieliszkiem białego wina). A na dworze niech hula wiatr i sypie śnieg!
  • Burgery bez miÄ™ska
    Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: