Doskonałe pesto do makaronu z owocami morza, do białej gotowanej ryby lub cielęcych eskalopek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pesto z miętą i cytryną - Opis przyrządzania:
Bazylię i miętę płuczemy, osuszamy i obrywamy listki. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy . Skórkę ścieramy na drobnej tarce, z jednej cytryny wyciskamy sok. Czosnek obieramy. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Często mieszamy, bo łatwo się przypalają. Studzimy. Do malaksera lub blendera wkładamy listki bazylii i mięty, skórkę cytrynową, czosnek i orzeszki. Dolewamy 4 łyżki soku z cytryny i 4 łyżki oliwy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i miksujemy wszystko na gładką masę. Pesto upychamy w wyparzonym słoiku, a na wierzch nalewamy tyle oliwy, żeby cała powierzchnia była zakryta. Przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pesto z miętą i cytryną: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska