W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)

Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)

Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • ząbek czosnku
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka wytrawnego sherry
  • łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 12 zielonych szparagów
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżeczka mąki ryżowej (ostatecznie ziemniaczanej)

Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) - Opis przyrządzania:

Wołowinę czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien, myjemy i osuszamy. Kroimy mięso w długie, cienkie paski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę czyścimy z nasion i membran, kroimy w długie i cieniutkie paski.
Mieszamy czosnek, papryczkę, sos sojowy, sherry, tarty imbir i olej sezamowy na gładką pastę. Dodajemy paski mięsa i starannie mieszamy, najlepiej ręką, wcierając pastę w mięso. Odstawiamy na pół godziny.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparag, a sam przełamie się w odpowiednim miejscu). Kroimy szparagi na kawałki długości 5 cm.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Na gorący olej wrzucamy szparagi i smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Wyjmujemy z woka i odstawiamy na bok.
Do woka dolewamy łyżkę oleju i partiami smażymy odsączoną z marynaty polędwicę.
Pozostałą marynatę mieszamy z mąką ryżową (lub ziemniaczaną).
Do woka wrzucamy całe usmażone mięso i szparagi. Wlewamy marynatę z mąką i smażymy jeszcze chwilę, aż wszystko będzie gorące, a sos zgęstnieje.
Podajemy natychmiast z ryżem lub makaronem sojowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) przepisy:

  • Polędwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Syczuański kurczak z orzechami
    Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.
  • Kurczak z chilli i makaronem ryżowym
    Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.
  • Polędwica z chilli i brokułami
    Ekspresowe danie typu stir-fry, smaczna kombinacja wołowiny i leciutko tylko podgotowanych brokułów. Ilość chilli regulujemy sobie, rzecz jasna, dowolnie, według upodobań.




Podziel się linkiem:


Komentarze: