W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Relish z borówek z buraczkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Relish z borówek z buraczkami

Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kwaśne jabłko
  • pomarańcza
  • 1/4 kg (250 g) borówek brusznic (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 duże buraczki w occie

Relish z borówek z buraczkami - Opis przyrządzania:

Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścinamy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów (ścina skórkę w długich i wąskich paskach), wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy borówki, jabłko, skórkę i sok z pomarańczy, cukier i ocet. Dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Buraczki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z zimnym sosem borówkowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Relish z borówek z buraczkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Relish z borówek z buraczkami przepisy:

  • Śledzie z sosem jabłkowym
    Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.
  • Ćwikła
    Przed Wielkanocą bez ćwikiełki ani rusz... Zazwyczaj kupujemy ją w słoiku, ale domowa jest nieporównywalnie lepsza. Może więc, skoro i tak mamy kryzys, zrobimy tym razem ćwikłę sami? Nie wiem, czy to będzie bardziej ekonomicznie, ale na pewno humor nam się poprawi, kiedy pomyślimy o swoich dobrych intencjach. No i wszyscy będą nas bardzo chwalić...
  • Cielęce pulpeciki z jabłkami
    Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.
  • Austriacki sos chrzanowy (zimny)
    Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
  • Sałata z grzankami z kozim serem
    Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).




Podziel się linkiem:


Komentarze: