W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Relish z borówek z buraczkami

Dodatek

Relish z borówek z buraczkami

Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kwaśne jabłko
  • pomarańcza
  • 1/4 kg (250 g) borówek brusznic (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 duże buraczki w occie

Relish z borówek z buraczkami - Opis przyrządzania:

Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścinamy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów (ścina skórkę w długich i wąskich paskach), wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy borówki, jabłko, skórkę i sok z pomarańczy, cukier i ocet. Dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Buraczki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z zimnym sosem borówkowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Relish z borówek z buraczkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: