W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy

Absolutnie klasyczny dodatek do bouillabaisse, czyli ikony prowansalskiej kuchni. Pasuje zresztą i do innych rybnych zup, ja bardzo lubię ten majonez z biskiem z krewetek, na przykład. "Rouille" to po francusku "rdza" - nazwa odnosi się do rdzawego (od ostrej papryki) zabarwienia sosu.

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji: spora miska

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • ugotowany ziemniak średniej wielkości (taki na piure)
  • 2 bardzo świeże żółtka
  • łyżka harissy (Harissa)
  • 3 szklanki (3/4 litra) oleju z orzeszków ziemnych

Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki. Wkładamy do moździerza i roztłukujemy na możliwie gładkie piure, dodając 1/2 łyżeczki soli.
Ziemniak przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Do dużej miski wkładamy żółtka i roztrzepujemy je trzepaczką - tu wtręt: oczywiście można ubijać sos mikserem.
Dodajemy czosnek, harissę i kartofel, starannie mieszamy na gładką masę.
Kropla po kropli, cały czas ukręcając, dodajemy olej - na koniec powinien powstać gęsty sos o konsystencji majonezu.
Rouille podajemy do zup rybnych - klasycznie smaruje się nim grzanki z bagietki, które potem wrzucamy do zupy.
Jeśli dla kogoś sos jest za mało ostry, niech doda więcej harissy!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy przepisy:

  • Francuska zupa z dyni
    Najprostsza z dyniowych zup.
  • Oliwki z marokańskimi aromatami
    To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.
  • Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami
    Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...
  • Sałatka z cukinii z parmezanem
    Letni dodatek do wszelkich dań z grilla - rybnych i mięsnych.
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).


Podziel się linkiem:




Komentarze: