Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałata ze smażonym kalafiorem - Opis przyrządzania:
Sałaty rzymskie (lub środki) kroimy pionowo na 4 części tak, by u podstawy liście były wciąż złączone. Płuczemy i osuszamy. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z parmezanem, majonezem, mlekiem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (1-2 łyżki). Kalafior dzielimy na małe różyczki i starannie płuczemy na durszlaku. Równie starannie osączamy z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut (mieszając), po czym zwiększamy ogień i smażymy (rzadziej mieszając) przez kolejne 5 minut, aż kalafior zacznie się rumienić. Przyprawiamy solą, cayenne i świeżo startą gałką. Liście sałaty rozkładamy na 4 talerzach. Na sałacie kładziemy kalafior i polewamy sprawiedliwie wszystkie porcje sosem. Podajemy z grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałata ze smażonym kalafiorem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |