W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa verde czyli zielony sos

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Salsa verde czyli zielony sos

Zarówno Hiszpania, jak i Włochy mają w swoim repertuarze zielony sos, a właściwie rozliczne jego odmiany. Gęsta mieszanka ziół, oliwy i rozmaitych pikantnych dodatków pasuje do ryb i owoców morza, mięsa z grilla, gotowanych warzyw... Można też po prostu zwyczajnie maczać w nim kawałki chleba.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka liści natki pietruszki (listki obieramy
  • płuczemy i upychamy w szklance)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 4 łyżki siekanej świeżej mięty
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 filecików anchois
  • 3 łyżki kaparów
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Salsa verde czyli zielony sos - Opis przyrządzania:

Do malaksera lub blendera wkładamy liście natki pietruszki. Dodajemy obrany ząbek czosnku, koperek, szczypiorek i miętę. Wszystkie zioła miksujemy, aż będą drobno posiekane. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, fileciki anchois i kapary, osączone z zalewy. Miksujemy jeszcze raz, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Miksujemy dalej, dolewając cienkim strumieniem oliwę z oliwek, aż sos zgęstnieje do konsystencji mniej więcej majonezu. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Salsa verde czyli zielony sos: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Salsa verde czyli zielony sos przepisy:

  • Ziemniaki z zielonym sosem
    Nie wiem, czy te pyszne ziemniaczki są rzeczywiście tradycyjne na Półwyspie Iberyjskim - dostałam jednak ten przepis od kogoś, kto jadł je właśnie w Hiszpanii. A zresztą wszystko jedno, bo dobre dania powinny mieć obywatelstwo świata.
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
  • Ziemniaczki z sosem pomidorowym
    Pieczone ziemniaczki z ostrym sosem pomidorowym - smaczna przekąska lub danie na przyjęciach stojących.
  • Krewetki z masłem czosnkowo-pietruszkowym Krewetki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
    Danie popularne w wielu krajach, mających szeroki dostęp do krewetek. Ten konkretny przepis pochodzi z Hiszpanii, ale podobne znajdziemy we Francji czy Włoszech. Jest to jedno z najlepszych dań na świecie. Krewetki smażymy w skorupkach i obieramy je palcami - konieczna duża ilość serwetek!
  • Kalmary z papryką i czerwoną cebulką
    Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?




Podziel się linkiem:


Komentarze: