W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słodki sos z papryki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Słodki sos z papryki

Bardzo smaczny, nietypowy sos do grillowanego mięsa. Równie dobrze komponuje się z białą rybą, dodając jej trochę charakteru.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • mała cebula
  • strąk czerwonej chilli
  • ząbek czosnku
  • 200 g czerwonej pieczonej papryki bez skórki (z naszego przepisu lub - ostatecznie - ze słoika)
  • łyżeczka octu balsamico
  • mały pęczek bazylii

Słodki sos z papryki - Opis przyrządzania:

Cebulkę drobno siekamy. Z papryczki chilli usuwamy pestki, resztę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Pieczoną paprykę kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, chilli i czosnek. Smażymy, często mieszając, na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, ale nie zacznie nabierać koloru. Wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze chwilę, aż papryka będzie gorąca. Dodajemy ocet balsamico, listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy w blenderze na gładki sos, dodając ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Słodki sos z papryki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Słodki sos z papryki przepisy:

  • Zupa z pieczonych warzyw
    Świetna zupa na koniec lata - upieczone pomidory i papryka mają niezwykle skoncentrowany smak i dużo naturalnej słodyczy.
  • Ciepła sałatka z fasoli
    Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.
  • Makaron z kurczakiem i fistaszkami
    Inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu, świeże i smaczne danie, doskonałe na lunch lub kolację.
  • Smażona brukselka
    Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
  • Afrykańskie "pączuszki" rybne
    Pochodzące z hiszpańskiej kuchni danie - złote pączuszki z białej ryby i warzyw. Doskonałe na przyjęcie koktajlowe - wówczas należałoby podać jeszcze jakiś sos do maczania, najlepiej ostro-kwaśny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: