W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słodkie ciasto naleśnikowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Słodkie ciasto naleśnikowe

Słodkie ciasto naleśnikowe

Smaczne ciasto z dużą ilością jajek.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: około 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki (1/2 litra) mleka
  • 60 g masła
  • 250 g (1/4 kg) mąki
  • 30 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki białego rumu
  • masło do smażenia

Słodkie ciasto naleśnikowe - Opis przyrządzania:

Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. dodajemy masło w małych kawałkach i gdy się rozpuści, zdejmujemy rondel z ognia. Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy w środku dołek. Do dołka wbijamy jajka i mieszamy ręcznym mikserem, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Powoli dolewamy ciepłe mleko z masłem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy rum i jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno być gładkie i mieć lejącą się konsystencję. Smażymy naleśniki jak zwykle.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Słodkie ciasto naleśnikowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Słodkie ciasto naleśnikowe przepisy:

  • Gofry brukselskie Gofry brukselskie
    Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).
  • Ciasto ptysiowe
    Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Kluseczki ze świeżego szpinaku
    Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.
  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2009-12-17 23:29:37
a dlaczego niedobre? ("niedobre" pisze się razem...)
Moja ocena: 5

xx, 2009-12-17 19:10:20
nie dobre
Moja ocena: 1