W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów

Rzeczywiście zabawne "paczuszki" z suszonych pomidorów z tuńczykiem i cytryną. Dobra pogryzka do wina.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 suszonych pomidorów (nie w oliwie)
  • maÅ‚a puszka dobrego tuÅ„czyka w wodzie
  • Å‚yżka kaparów
  • 12 sporych liÅ›ci Å›wieżej bazylii
  • cytryna
  • 100 g mÄ…ki
  • oliwa z oliwek

Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów - Opis przyrządzania:

Pomidory zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny, żeby zmiękły. Wyjmujemy, osuszamy. Tuńczyka staannie osączamy na sicie. Kapary osączamy z zalewy lub odsalamy (jeśli były solone) i osuszamy. Bazylię myjemy i osuszamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy, po czym kroimy wzdłuż na pół i na12 półplasterków. Na każdym pomidorze kładziemy kawałek tuńczyka, kilka kaparów, listek bazylii i półplasterek cytryny. Składamy na pół i przekłuwamy wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków tak żeby wszystko dobrze się trzymało. Mąkę rozrabiamy z 200 ml bardzo zimnej wody na niezbyt gęste ciasto. Solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę (na głębokość mniej więcej centymetra). Pomidorowe paczuszki zanurzamy w cieście i kładziemy na gorącą oliwę. Smażymy, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące. Osączamy na kawałku papieru kuchennego i podajemy gorące.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów przepisy:

  • Penne z tuÅ„czykiem i zielonym sosem
    Smaczne, solidne danie, w 20 minut na stole. Zielony sos przyjemnie zaostrza łagodne połączenie makaronu i tuńczyka. Kilka listków zielonej sałaty skropionych cytryną i kieliszek białego wina (dla abstynentów woda z lodem i cytryną) będą odpowiednimi dodatkami.
  • Zraziki zawijane z wÅ‚oskim nadzieniem
    Przyznaję bez bicia, że nie widziałam nigdzie we Włoszech takich zawijanych zrazów... Jednak kombinacja włoskiej szynki, kaparów i orzeszków piniowych w nadzieniu, a pomidorów i świeżej bazylii w sosie, wydaje mi się inspirowana kuchnią Pięknej Italii.
  • Tofu smażone z pomidorami
    No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...
  • BÅ‚yskawiczne linguine
    Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).
  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: