W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sola w sosie limetkowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Sola w sosie limetkowym

Filety z soli dusimy w wytrawnym limetkowym sosie i doprawiamy śmietaną. To eleganckie danie podajemy z malutkimi gotowanymi kartofelkami lub z linguine.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 limetki
  • 8 filetów z soli bez skóry
  • pęczek natki pietruszki
  • cebulka dymka
  • łyżka masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • pół szklanki (125 ml) wywaru rybnego lub warzywnego
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Sola w sosie limetkowym - Opis przyrządzania:

Limetki szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skókę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok. Rybę myjemy, osuszamy i pęsetką usuwamy resztę ości. Natkę płuczemy i osuszamy, obrywamy listki i drobno siekamy. Dymkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy dymkę i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż niemal odparuje. Wkładamy filety, lekko solimy i smażymy-dusimy, dolewając trochę wywaru, po 2 minuty z każdej strony. Solimy i wlewamy połowę soku z limetki. Kiedy sos wokół ryby się zagotuje, przekładamy rybę na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple. Na patelnię wrzucamy skórkę z limetki i posiekaną natkę, wlewamy resztę wywaru. Gotujemy na sporym ogniu, żeby sos się zredukował. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limetki - ja osobiście lubię kwaśny sos, ale de gustibus... Sosem polewamy rybę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sola w sosie limetkowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sola w sosie limetkowym przepisy:

  • Marynowany łosoś w sosie limetkowym
    Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
  • Linguine z łososiem w sosie limetkowym
    O, to jest danie z typowej fusion cuisine. Sos śmietanowo-limetkowy, różowe kawałki świeżego łososia i do tego makaron. Ale to jest bardzo smaczne i solidne danie, nie ma więc żadnego powodu, by obruszać się na ponadnarodowe łączenie składników...
  • Naleśniki z limetkowym sosem
    Odmiana klasycznych crepes Suzette, czyli gorących naleśników w pomarańczowym sosie. Jeśli mamy na kolacji gości, to naleśniki podpalamy na stole, dla większego efektu.
  • Roladki z soli z sosem z zielonego groszku
    Zwijanie filetów z soli w roladki ma swój, nie tylko estetyczny, sens - filety takie są długie i cienkie, łatwo je przegotować, zaś zwinięcie pozwala lepiej panować nad ich gotowaniem. Poza tym NAPRAWDĘ ładnie wyglądają, szczególnie w tym daniu: biało-zielone zawijaski na tle intensywnie zielonego sosu, nieco ziół do ozdoby... Wiosna w środku (prawdziwej tym razem) zimy.
  • Matelote z soli z cydrem
    Matelote to klasyczna francuska potrawa z ryby słodkowodnej duszonej w białym lub czerwonym winie. W Normandii jednakże zamiast wina używa się cydru, zaś ryba jest morska. Efekt - znakomity, zwłaszcza, że duszoną w pysznym sosie solę dekorujemy gotowanymi świeżymi mulami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: