W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos wiśniowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Sos wiśniowy

Słodko-kwaśny sos deserowy, doskonały przede wszystkim jako dodatek do ciasta czekoladowego.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 paczki (każda po 450g) mrożonych wiÅ›ni bez pestek
  • 200 g cukru

Sos wiśniowy - Opis przyrządzania:

Wiśnie wkładamy do dużego, najlepiej miedzianego rondla. Wsypujemy cukier i stawiamy rondel na średnim gazie. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i wiśnie puszczą sok. Zwiększamy płomień gazu i gotujemy sos, aż zgęstnieje. Będzie to trwało jakieś 20 minut. Podajemy na ciepło lub po zupełnym wystygnięciu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos wiśniowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos wiśniowy przepisy:

  • Fantastyczne lody wiÅ›niowe Fantastyczne lody wiÅ›niowe
    Naprawdę cudowne lody, znów z przepisu pana Davida Leibowitza (choć, jak zwykle, z pewnymi modyfikacjami), występujące pod mylnym mianem mrożonego wiśniowego jogurtu. Coś się takiego dziwnego dzieje, kiedy mrozimy owoce, cukier i jogurt, że przestają one smakować zwykłym owocowym jogurtem, a zmieniają się w coś pomiędzy lodami a sorbetem, o bardzo owocowym smaku i konsystencji prawdziwych włoskich gelato. Naprawdę POLECAM!
  • Konfitura z wiÅ›ni z rozmarynem
    Rozmaryn dodany do wiśniowych konfitur przyjemnie je "uwytrawnia". Taką konfiturę (jak niemal każdą zresztą) możemy zrobić z mrożonych wiśni, co dodatkowo oszczędzi nam drylowania. Poza tym - jak to miło w grudniowy, ponury dzień poczuć zapach smażących się wiśni...
  • Semifreddo cytrynowe z wiÅ›niowym sosem
    Elegancki mrożony krem o delikatnej konsystencji i przyjemnym, cytrynowym smaku. Ciepłe wiśnie w rozmarynowym syropie kontrastują i kolorem, i konsystencją, i temperaturą...
  • WiÅ›nie w musztardowym syropie
    Jedna z odmian włoskiej mostarda di frutta - owoców w słodko-ostrej zalewie. Pyszny dodatek do grillowanego ciemnego mięsa, a także do dojrzałych żółtych serów.
  • Truskawkowe tiramisu
    Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: