Lżejsza wersja naszego tatarka. Klasycznie powinno się wołowinę na tatar posiekać ręcznie, ciężkim i ostrym nożem, wkładając w to dużo serca, pracy i wysiłku. I jeśli okazja jest odpowiednio wielka, oczywiście tak robimy. Ale jeśli mamy akurat ochotę na surowe mięsko w zwyczajny dzień, kupujemy jak najświeższą chudą mieloną wołowinę i też nie będzie źle.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Steak tartare z ziołami - Opis przyrządzania:
Dymkę obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, myjemy i drobniutko siekamy.
Bazylię, estragon i majeranek myjemy, osuszamy, oskubujemy z listków, po czym równie drobno je siekamy.
Mieszamy razem dymkę, zioła, mielone mięso, żółtko, musztardę i keczup.
Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem, mieszając dolewamy 3-4 łyżki najlepszej oliwy.
Z masy tatarkowej formujemy na talerzach zgrabne porcyjki i podajemy z pieczonymi kartoflami albo chlebem z masłem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Steak tartare z ziołami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska