W Indiach mianem chutneyu określane są zazwyczaj sosy ze świeżych składników, coś - gdyby przykładać do tej kuchni miarę europejską - jakby pesto. Ten chutney cebulowy z miętą i całą masą kolendry jest niebywale ożywczy w smaku, świetnie pasuje do indyjskich placuszków, na przykład Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Świeży chutney z cebuli i ziół - Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i siekamy - nie musi być zbyt porządnie, bo i tak wszystko będziemy miksować - i wrzucamy do malaksera.
Imbir i czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do cebuli.
Miętę i kolendrę myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do cebuli.
Do malaksera wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody i miksujemy wszystko na możliwie gładką, gęstą pastę.
Doprawiamy chutney do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem (mniej więcej łyżeczka powinna wystarczyć), miksujemy jeszcze raz.
Przekładamy chutney do miseczki i albo od razu podajemy, albo przykrywamy i trzymamy w lodówce - podajemy jednak w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Świeży chutney z cebuli i ziół: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |