W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tajski kurczak z grilla

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Tajski kurczak z grilla

Bardzo smaczne, lekko pikantne kotlety z ciemnego, kurczaczego mięsa. Podajemy z sałatką z makaronu sojowego i jakimś tajskim sosem do maczania (niech już będzie gotowy).

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 nóżek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżej kolendry (najlepiej z korzonkami)
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Tajski kurczak z grilla - Opis przyrządzania:

Nóżki z kury dzielimy na pałki i podudzia. Wyjmujemy kości, odcinamy zbędny tłuszcz i resztki chrząstek i ścięgien. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy. Kolendrę starannie płuczemy, równie starannie osuszamy i siekamy, wraz z korzonkami, które dodają szczególnie dużo aromatu. Do malaksera wkładamy czosnek, pieprz i kolendrę. Dodajemy pół łyżeczki soli. Miksujemy na możliwie gładką pastę - możemy też cierpliwie utłuc wszystko w moździerzu. Pastą nacieramy kawałki kurczaka i układamy w szklanym naczyniu. Przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i odstawiamy na godzinę - ale nie do lodówki, tylko w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozpalamy grill. Pieczemy kawałki kurczaka metodą pośrednią (czyli nad kawałkiem folii, nie nad samymi węglami, pod przykryciem) przez 20 minut lub nad średnio gorącymi węglami przez 15 minut, często odwracając szczypcami (nie widelcem, bo cały sok pójdzie na marne). Staramy sie mięsa nie przypalić. Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu wypływa sok przezroczysty, a nie różowy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tajski kurczak z grilla: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tajski kurczak z grilla przepisy:

  • Szaszłyczki z krewetek
    Nawlekanie krewetek przed grillowaniem na patyczki ma sens, gdyż pieką się one tak szybko, że nie nadążylibyśmy z ich przewracaniem...
  • Kotlety schabowe z grilla z imbirem
    Jak to zwykle z daniami z grilla bywa, marynujemy mięso w przeddzień grillowania. Potem wystarczy tylko szast-prast na ruszt i kolacja gotowa.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Proste sataye z kurczaka
    Zasadniczo sataye marynuje się w zalewie z limetką i czosnkiem, a podaje z sosem z orzeszków ziemnych, ale ta prosta wersja też jest bardzo udana - masło orzechowe smakowicie przypieka się nad węglami. Podajemy ze słodko-ostrym sosem chilli (gotowym).
  • Kurczak z pomarańczami
    Szybkie danie z piersi kurzych, w sam raz na niedzielny obiad lub kolację, gdy wpadli goście. Do takiego kurczaka świetnie pasuje błyskawiczny kuskus lub po prostu chrupiąca bagietka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: