Jedna z odmian włoskiej mostarda di frutta - owoców w słodko-ostrej zalewie. Pyszny dodatek do grillowanego ciemnego mięsa, a także do dojrzałych żółtych serów.
Kraj pochodzenia: Włochy-Mantua
Liczba porcji: 2 słoiki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wiśnie w musztardowym syropie - Opis przyrządzania:
Sok wiśniowy i ocet wlewamy do rondla, dodajemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i wolno doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. W tym czasie myjemy wiśnie i pozbawiamy je pestek - potrzebujemy około 1200 g wypestkowanych wiśni. Dodajemy wiśnie do syropu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Odlewamy 1/4 szklanki syropu i studzimy. Mieszamy z przesianą mieloną gorczycą i wlewamy z powrotem do garnka z wiśniami. Zagotowujemy, po czym wrzące wiśnie przekładamy do wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Odstawiamy do wystygnięcia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Wiśnie w musztardowym syropie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna