W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiśniowe coulis

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Wiśniowe coulis

Ciemnorubinowy sos owocowy do wszystkich słodkich dań.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: szklanka (4 porcje)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka mrożonych wiśni bez pestek
  • 1/4 szklanki soku wiśniowego
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • laska cynamonu

Wiśniowe coulis - Opis przyrządzania:

Wiśnie wkładamy do garnka, wlewamy sok i dodajemy cukier wraz z cynamonem. Stawiamy garnek na małym ogniu i trzymamy tam, aż wiśnie się rozmrożą.
Zwiększamy nieco ogień i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż wiśnie wystygną.
Wyjmujemy cynamon, zaś wiśnie wraz z sokiem wkładamy do blendera. Miksujemy na możliwie gładkie piure. Jeśli mamy czas i ochotę, przecieramy coulis przez sitko.
Wstawiamy coulis do lodówki i podajemy na zimno, jako dodatek do deserów, naleśników, ciast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Wiśniowe coulis: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Wiśniowe coulis przepisy:

  • Coulis z rabarbaru
    Słodko-kwaśny owocowy sos do deserów. Znakomicie komponuje się z łagodnymi, kremowymi deserami, np. pannacottą lub kremem bawarskim. Można też nim polać naleśniki lub racuszki.
  • Fantastyczne lody wiśniowe Fantastyczne lody wiśniowe
    Naprawdę cudowne lody, znów z przepisu pana Davida Leibowitza (choć, jak zwykle, z pewnymi modyfikacjami), występujące pod mylnym mianem mrożonego wiśniowego jogurtu. Coś się takiego dziwnego dzieje, kiedy mrozimy owoce, cukier i jogurt, że przestają one smakować zwykłym owocowym jogurtem, a zmieniają się w coś pomiędzy lodami a sorbetem, o bardzo owocowym smaku i konsystencji prawdziwych włoskich gelato. Naprawdę POLECAM!
  • Konfitura z wiśni z rozmarynem
    Rozmaryn dodany do wiśniowych konfitur przyjemnie je "uwytrawnia". Taką konfiturę (jak niemal każdą zresztą) możemy zrobić z mrożonych wiśni, co dodatkowo oszczędzi nam drylowania. Poza tym - jak to miło w grudniowy, ponury dzień poczuć zapach smażących się wiśni...
  • Sos wiśniowy
    Słodko-kwaśny sos deserowy, doskonały przede wszystkim jako dodatek do ciasta czekoladowego.
  • Naleśniki z wiśniami
    Ulubione w Belgii naleśniki z ciepłymi wiśniami - moja Mamusia żywi do nich nieuleczalną słabość i podstawowym pytaniem w restauracji jest: A czy są naleśniki z wiśniami? I chociaż porcja jest zazwyczaj ogromna, jakoś Mamusia daje radę...


Podziel się linkiem:




Komentarze: