Ciemnorubinowy sos owocowy do wszystkich słodkich dań.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: szklanka (4 porcje)
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wiśniowe coulis - Opis przyrządzania:
Wiśnie wkładamy do garnka, wlewamy sok i dodajemy cukier wraz z cynamonem. Stawiamy garnek na małym ogniu i trzymamy tam, aż wiśnie się rozmrożą.
Zwiększamy nieco ogień i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż wiśnie wystygną.
Wyjmujemy cynamon, zaś wiśnie wraz z sokiem wkładamy do blendera. Miksujemy na możliwie gładkie piure. Jeśli mamy czas i ochotę, przecieramy coulis przez sitko.
Wstawiamy coulis do lodówki i podajemy na zimno, jako dodatek do deserów, naleśników, ciast.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Wiśniowe coulis: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna