W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami

Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka bez skóry
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki kaparów
  • 30 g świeżo startego pecorino
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek różowego pieprzu

Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek. Kroimy na 12 cienkich sznycelków. Każdy sznycelek lekko rozbijamy tłuczkiem. Bazylię i natkę myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Kapary odcedzamy z zalewy, przepłukujemy i osuszamy. Siekamy drobno listki bazylii, natkę i kapary. Połowę tej mieszanki dodajemy do utartego sera i starannie mieszamy. Smarujemy cienko tą pastą każdy sznycelek, pieprzymy (sorry) pieprzem prosto z młynka i zwijamy w roladki. Każdą roladkę spinamy wykałaczką lub zawiązujemy białą nitką. Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy zraziki i osmażamy na blado rumiano na sporym ogniu. Wlewamy wino i kilka łyżek wody, dodajemy tymianek, listek laurowy i różowy pieprz. Lekko wszystko solimy, przykrywamy i dusimy mięso na średnim ogniu przez 15 minut. Uduszone zraziki przekładamy na ogrzane talerze, pozbawiając je wykałaczek lub nitek. Sos gotujemy chwilę na dużym ogniu, usuwamy listek laurowy i tymianek. Dodajemy resztę siekanej bazylii, natki i kaparów, mieszamy. Sosem polewamy zraziki i skrapiamy wszystko jeszcze odrobiną świeżej oliwy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami przepisy:

  • Zraziki zawijane z włoskim nadzieniem
    Przyznaję bez bicia, że nie widziałam nigdzie we Włoszech takich zawijanych zrazów... Jednak kombinacja włoskiej szynki, kaparów i orzeszków piniowych w nadzieniu, a pomidorów i świeżej bazylii w sosie, wydaje mi się inspirowana kuchnią Pięknej Italii.
  • Zraziki z indyka w sosie szałwiowym
    Bardzo smaczne niedzielne danie z indyczych piersi, grzybów i śmietany. Idealnie do tego pasuje piure z ziemniaków i jakaś odmiana duszonej marchewki. Jeśli nie chce nam się akurat gotować ziemniaków, pieczemy w piecyku kilka grzanek z bułki i podajemy do indyka.
  • Nadziewane zraziki cielęce
    Lekkie, letnie danie obiadowe o włoskich korzeniach. W przepisie nie podałam proporcji, gdyż zależą one od ilości osób przy stole. Doskonałym dodatkiem będzie ryż lub kuskus i wielka micha zielonej sałaty.
  • Dip oliwkowy
    Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.
  • Papryka faszerowana dorszem
    Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.




Podziel się linkiem:


Komentarze: