W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z kukurydzy z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z kukurydzy z curry

Błyskawiczna zupa z mrożonej kukurydzy. Bardzo smaczna i oryginalna. Podajemy z paskami smażonej tortilli.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy
  • łyżeczka proszku curry
  • 250 g (ćwierć kilo) mrożonych ziaren kukurydzy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki kremowej śmietanki
  • Smażone paski tortilli do podania

Zupa z kukurydzy z curry - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i wyciskamy w wyciskarce.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucamy cebulę i czosnek, dodajemy curry i smażymy na maleńkim ogniu, mieszając, 5 minut.
Dodajemy kukurydzę, wino, wywar warzywny i gałązkę świeżego tymianku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 10 minut.
Dodajemy śmietankę, usuwamy tymianek i miksujemy zupę w blenderze na gładkie piure. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gorącą zupę podajemy w miseczkach, posypaną paskami smażonej tortilli.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z kukurydzy z curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa z kukurydzy z curry przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: