Bardzo przyjemna sałatka o jakby azjatyckich korzeniach. Możemy ją podać na przystawkę (wówczas porcja wystarczy na 6 osób) lub na kolację (z bagietką i kieliszkiem łagodnego białego wina).
Przepis na Sałatka z kaczki i mango >>
Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym lub ziemniakami fondant (ja dziś robię połówki ziemniaków nadziewane truflowym piure - patrz przepis).
Przepis na Przepiórki duszone z porto >>
Inna wersja bobotie - ale mnie to bardzo smakuje, więc czemu nie?
Przepis na Bobotie nr 2 >>
Bardzo lubię kurczaka na kwaśno (chyba zresztą wszystko na kwaśno lubię), a już z limetkami i musztardą to szczególnie. Podajemy z pieczonymi kartofelkami i sałatą.
Przepis na Kurczak pieczony z limetkami, szałwią i musztardą >>
Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
Przepis na Szybki kurczak w sosie curry >>
Sezon na dziczyznę w pełni, na eleganckie i świąteczne dania także. Ten akurat przepis jest belgijski, stąd ciemne piwo, którego używamy do pieczenia mięsa.
Przepis na Pieczeń z dzika >>
Delikatnie przyprawione szaszłyczki z kurzej piersi możemy zrobić w wersji mini i podać na stojącym przyjęciu. W wersji normalnej podajemy z chlebkami naan, chutneyem i sałatką z surowych warzyw.
Przepis na Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem >>
To jest prawdziwie staroświecki bigos - ciemny, 3 dni gotowany, bez dodatku pomidorów, intensywny w smaku. Niegdyś bigos był daniem śniadaniowym, ale czasy i obyczaje się zmieniły i teraz najlepiej podać go na obiad - z kartoflami lub chlebem.
Przepis na Bigos, po prostu bigos >>
Niemcy są ekspertami w pieczeniu tłustego drobiu. Taka kaczka może być świetnym daniem sylwestrowym, zwłaszcza, że i alkoholu można pod nią wypić sporo... Podajemy z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami.
Przepis na Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka >>
Świetna przystawka lub małe danko (do białego wina) w dawnym stylu. Uwaga - łatwo uzależnia, bo delikatna, kremowa konsystencja móżdżku, rumiana panierka i sos maślany z czosnkiem mają w sobie coś nieodpartego i człowiek nigdy nie ma dość...
Przepis na Móżdżek cielęcy na grzankach >>
« | Maj 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |