Doskonałe, delikatne w smaku bakłażany możemy upiec i nafaszerować wcześniej, a zapiec je dopiero w ostatniej chwili przed podaniem.
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, skrapiamy miąższ oliwą i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Bakłażany wyjmujemy i studzimy na tyle, by można je było dotykać bez poparzenia. Pomagając sobie nożem i łyżką, wyjmujemy upieczony miąższ i przekładamy go do miski. Orzechy włoskie drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku też drobno siekamy. Miąższ bakłażanów rozgniatamy widelcem, mieszamy z orzechami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem i posypujemy cienką warstwą tartej bułki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Podajemy natychmiast lub po przestygnięciu, na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |