W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bechamel - sos beszamelowy

Przepis podstawowy

Bechamel - sos beszamelowy

Podstawowy biały sos na mleku, niezbędny do wielu zapiekanek, używany jako baza do sufletów, musów oraz innych, bardziej skomplikowanych sosów.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1/2 litra

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki (pół litra) mleka
  • liść laurowy
  • cebula
  • gałka muszkatołowa (kwiat muszkatołowy)
  • 40 g masła
  • 40 g mąki

Bechamel - sos beszamelowy - Opis przyrządzania:

Do rondla wlewamy mleko. Dodajemy liść laurowy, gruby plaster cebuli i ćwierć gałki muszkatołowej (lub kawałek kwiatu muszkatołowego). Podgrzewamy, a gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Rondel przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Mleko cedzimy przez gęste sitko. W ciężkim rondlu roztapiamy na małym ogniu masło. Dodajemy mąkę i szybko i starannie mieszamy na gładką masę, nie pozwalając mące się zarumienić. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy mleko. Kiedy zużyjemy już całe mleko, sos lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy na maleńkim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bechamel - sos beszamelowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: