Dla mnie - trzy w jednym: kawa, deser i digestif. Ilość grappy oczywiście regulujemy zgodnie z możliwościami osobniczymi.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Caffe corretto alla grappa - Opis przyrzÄ…dzania:
Oczywiście, ciężko byłoby podać dokładną ilość składników. Każdy przecież ma własne upodobania, zarówno jeśli chodzi o ilość kawy w espresso, cukier i alkohol. Zaparzamy zatem bardzo mocne espresso, najlepiej we włoskiej maszynce. Wlewamy je do filiżanki i słodzimy do smaku brązowym cukrem, po czym dolewamy tyle grappy, ile wyda się nam właściwe - co najmniej łyżeczkę. Mieszamy i wypijamy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Caffe corretto alla grappa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna