W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Caipiroska

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Caipiroska

Koktajl ten powstał wówczas, kiedy spragnieni caipirinhi balowicze nie znaleźli w barku brazylijskiej cachacy. Wlali więc, co mieli - no i proszę, przyjęło się!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 limetki
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 300 ml czystej wódki (lub wiÄ™cej)
  • lód

Caipiroska - Opis przyrzÄ…dzania:

Limetki kroimy w małe kawałki i wkładamy je do miski. Posypujemy cukrem i ugniatamy np. tłuczkiem z moździerza, aż limetki puszczą sok. Przy okazji również ze skórki uwolni się nieco olejków aromatycznych. Limetki wraz z sokiem rozdzielamy między 6 szklaneczek. Dokładamy kruszony lód tak, by sięgał niemal do brzegu. Dopełniamy wódką - wniosek więc z tego taki, że im wyższa szklaneczka, tym więcej wejdzie do niej wódki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Caipiroska: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: