W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z jabłek i papryki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z jabłek i papryki

Delikatny chutney z dużymi kawałkami jabłek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 200 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g jabłek
  • 2 łyżki grubej soli
  • 200 g cukru
  • 200 ml białego octu winnego
  • 200 ml octu z cydru
  • łyżka gruboziarnistej musztardy
  • łyżeczka proszku curry
  • ostra papryka

Chutney z jabłek i papryki - Opis przyrządzania:

Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i membrany. Płuczemy, osuszamy i kroimy w regularne kawałki. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Mieszamy w misce paprykę, pomidory, cebulę, czosnek i jabłka. Posypujemy solą, starannie mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie płuczemy warzywa na dużym sicie i starannie osączamy. Do sporego garnka wsypujemy cukier i wlewamy oba rodzaje octu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, mieszając. Gotujemy, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodajemy musztardę, curry, nieco ostrej papryki i pół łyżeczki soli. Mieszamy. Dodajemy warzywa, zagotowujemy . Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i smażymy chutney przez mniej więcej 3 kwadranse, aż zgęstnieje - co jakiś czas sprawdzamy, czy nie przywiera. Gotowy, wrzący chutney przelewamy do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Słoiki stawiamy do góry nogami i odstawiamy do wystygnięcia. Wycieramy z lepkich nacieków, naklejamy nalepki i odstawiamy na co najmniej miesiąc.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z jabłek i papryki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Chutney z jabłek i papryki przepisy:

  • Chutney z dyni
    Łagodny chutney o pięknej barwie.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?
  • Chutney pomarańczowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.
  • Chutney z ananasa
    Jak każdy chutney, i ten robi się niemal sam, musi jednak odstać swoje 3 tygodnie. Chutney ananasowy jest słodki i ma piękny złoty kolor. Podajemy jak zwykle - do ryżu i curry lub do serów.
  • Chutney z dyni i jabłek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - bobotie. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...




Podziel się linkiem:


Komentarze: