W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami)

Proste ciasto na pizzę, do zrobienia w każdej chwili. Najlepiej zagnieść ciasto i wstawić na dzień-dwa do lodówki, gdzie będzie sobie powolutku rosło, dojrzewając. Takie jest najsmaczniejsze.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2-4 (1 spora pizza)

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki
  • oliwa z oliwek

Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami) - Opis przyrządzania:

Do szklanki wlewamy 150 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże, 4 łyżki oliwy i trochę soli. Zagniatamy - ręcznie lub mikserem z nakładkami do ciasta - na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto nazbyt się klei, podsypujemy odrobiną mąki. Dobrze zagniecione ciasto powinno pozostawić po sobie czystą miskę, bez przylepionego, pokruszonego lub rozmazanego ciasta. Oczywiście możemy zostawić zagniatanie ciasta robotowi kuchennemu... Miskę (tę samą) smarujemy łyżką oliwy i wkładamy kulę ciasta. Kręcimy ciastem tak, by pokryło się oliwą ze wszystkich stron, po czym miskę przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na placek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

lidia33, 2009-12-16 15:50:31
oooooooooo prawdziwa pizza wloska nie wymaga walkowania we wloszech nie uzywaja walku do ciasta wszystko wyrabia sie recznie
Moja ocena: brak oceny

Natalka, 2009-12-15 23:23:09
Wojtku, zgadzam się z Tobą aboslutnie - zawsze zagniatam ciasto dzień wcześniej, żeby dojrzało w lodówce. Ja akurat wolę pizzę bez pomidorów (serek, rozmaryn, ziemniaki, anchois, oliwki, karczochy itp z kaparami na czele), ale jesli już, to twój przepis jest OK. Dużo czosnku!!!
Moja ocena: 5

Wojtek, 2009-12-15 20:07:32
Ciasto najlepiej smakuje w wersji dojrzewania w lodówce. Jak ma się je gotowe to przygotowanie pizzy zajmuje parę minut. Moim drugim największym problemem w przygotowaniu pizzy był sos. Polecam pomidory w puszce (odsączyć przez sitko i nałożyć) dodać tylko bazylię i oregano. Czas pieczenia jest zależny od ilości składników (nie powinno ich być za dużo). W moim przypadku wynosi około 10-12 minut w temp. 210 - 220 stopni.
Moja ocena: 5

natalka, 2009-08-19 11:47:55
Nie ma podanej temperatury, bo to jest przepis podstawowy, a pizzę piecze się w różnych temperaturach (zazwyczaj bardzo wysokich), w zależności od tego, co na niej położymy. Ten konkretny przepis mówi tylko, JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIZZĘ. Jeśli sam sobie kładziesz różne rzeczy na pizzę, to i sam doskonale wiesz, a jakiej temperaturze ją piec. Jeśli nie, znajdź szczegółowy przepis.
Moja ocena: 5

daniel, 2009-08-18 11:09:55
fajnie ze jest podana temperatura ;)
Moja ocena: 1