Zabawne danie z jakichś moich starych wycinków, nie wiadomo już, skąd. Wygląda przyjemnie, a sezon na cukinię już za pasem!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cukinia z czosnkiem i orzechami - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukinię myjemy i osuszamy, odcinamy końce, po czym kroimy w skośne plastry o grubości 1/2 cm. Solimy i - pardon - pieprzymy.
Każdy plaster cukinii z obu stron oprószamy mąką.
Na dużej patelni rozgrzewamy pół szklanki (mniej więcej) oliwy i smażymy plastry cukinii na rumiano i chrupko.
W tak zwanym międzyczasie obieramy cebulę i czosnek i drobno siekamy. Orzechy z kolei siekamy grubo.
Usmażoną cukinię osączamy na kilku warstwach papieru kuchennego i przekładamy na ogrzany półmisek.
Na małej patelence rozgrzewamy olej z orzechów, wrzucamy cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy, aż zmiękną. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy jeszcze chwilę, aż orzechy i cebula zaczną się rumienić.
CukiniÄ™ polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Cukinia z czosnkiem i orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska