Czasem nie ma rady i mimo wszelkich diet, czekolada na gorąco musi być!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czekolada na gorÄ…co - Opis przyrzÄ…dzania:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą i stawiamy wszystko razem na małym ogniu. Trzymamy czekoladę na parze, aż zupełnie się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Roztopioną czekoladę zdejmujemy z garnka, a garnek z ognia.
Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy niemal do wrzenia. Dolewamy trochę do czekolady (przez sitko - kożuch!), mieszamy, po czym wlewamy resztę mleka.
Mieszamy trzepaczką, aż mleko dobrze się wymiesza z czekoladą i powstania piana. Przelewamy czekoladę do filiżanek i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Czekolada na gorąco: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna