W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czerwona kapusta wrednej Niemki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Czerwona kapusta wrednej Niemki

Czerwona kapusta wrednej Niemki

Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki masła lub (lepiej!) tłuszczu spod kaczki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml likieru z czarnej porzeczki (cassisu)
  • 150 ml porto
  • 300 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka (co tam mamy pod ręką)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki (domowej) galaretki z czerwonych porzeczek
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • 6 ziarenek jałowca
  • anyżek gwiazdkowy

Czerwona kapusta wrednej Niemki - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kapustę cienko szatkujemy, czyli kroimy w "makaronik". Płuczemy na dużym sicie i starannie osączamy z wody.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy masło lub tłuszcz z kaczki. Wrzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż się zeszkli.
Posypujemy cebulę cukrem i smażymy jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści, a cebula zacznie lekko złocić.
Wrzucamy kapustę i mieszamy, żeby pokryła się tłuszczem. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy kapustę przez 5 minut.
Dolewamy cassis i porto i gotujemy kapustę, aż płyn prawie wyparuje - jakieś 20 minut. Solimy do smaku - raczej sporo.
Dolewamy wywar, ocet winny i galaretkę z porzeczek, mieszamy i dusimy dalej przez 1/2 godziny.
Goździki, cynamon, rozgnieciony jałowiec i anyżek wkładamy do filtra do herbaty albo zawijamy w kawałek czystej gazy i wkładamy w kapustę na ostatni kwadrans gotowania.
Gotowa kapusta powinna być ciemna i lśniąca, lekko chrupiąca, z minimalną ilością sosu.
Doskonała do pieczonej gęsi, kaczki lub wieprzowiny. Osobiście zjadam pół porcji (czyli na 4 osoby!) bez dodatków, jako danie główne.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Czerwona kapusta wrednej Niemki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Czerwona kapusta wrednej Niemki przepisy:

  • Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami
    Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.
  • Elegancka bawarska kapustka
    Tym razem kiszona kapusta z zielonymi winogronami i winem - doskonała do wypieczonej na chrupiąco kaczki, kotlecików cielęcych, a nawet smażonej białej ryby.
  • Czerwona kapusta z jeżynami
    Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
  • Dwie kapusty z tymiankiem
    Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?


Podziel się linkiem:




Komentarze: