W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Domowa mieszanka curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Domowa mieszanka curry

No oczywiście - zazwyczaj kupujemy curry gotowe. Ale czasem można zrobić je samemu, czyż nie? Ilość składników jest oczywiście orientacyjna - łyżka tego, łyżeczka tamtego - metodą prób i błędów każdy dopasuje sobie przyprawy do własnego smaku.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 1/2 szklanki (na 3-4 curry)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • łyżka mielonej ostrej paprykiłyżka mielonej kolendry
  • łyżka mielonego turmeriku
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kopru włoskiego
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Domowa mieszanka curry - Opis przyrządzania:

Przyrządzanie jest doprawdy proste: mieszamy wszystko razem w słoiku i starannie zakręcamy (żeby nie wietrzało).
Używamy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Domowa mieszanka curry: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Domowa mieszanka curry przepisy:

  • Przyprawa do shoarmy
    Shoarma to to, co zazwyczaj nazywamy kebabem lub (w Grecji) gyrros. Przypieczone kawałki mięsa, obracającego się na pionowym rożnie, ładuje się do bułki typu pita lub zawija w płaski wschodni placek, dokładając masę surowych warzyw i sos. Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu (a raczej mało kto ma), smażymy paseczki zamarynowanego mięsa na patelni lub rumienimy pod grillem w piekarniku. Reszta bez zmian.
  • Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami
    Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.
  • Dip z jogurtu z przyprawami
    Taki jogurtowy sos spotykamy w róznych kuchniach - w indyjskiej, marokańskiej, irańskiej. Jest wspaniały do maczania kawałków ciepłego wschodniego pieczywa lub kawałków warzyw.
  • Krewetki z sosem kaparowym
    To jest danie z gatunku tych, które naprawdę sprawiają mi przyjemność - zarówno w przygotowaniu (szybko i bez zamętu), jak i w jedzeniu (po pierwsze krewetki, po drugie jemy łapkami). Takie małe danka dzielę na brydżowe (bez sosów, żeby się karty nie sklejały) i telewizyjne (żeby nie trzeba było patrzeć w talerz). To jest to drugie.
  • Cejlońskie curry z buraczków
    Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: