W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia grillowana z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Dynia grillowana z czosnkiem

"Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dynia o wadze okoÅ‚o kilograma
  • 8 zÄ…bków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gruba sól
  • 200 g Å›wieżego parmezanu w kawaÅ‚ku
  • olej z pestek dyni

Dynia grillowana z czosnkiem - Opis przyrzÄ…dzania:

Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skórki i usuwamy pestki i włókna. Miąższ kroimy we "frytki" o grubości mniej więcej półtora cm i skrapiamy oliwą. Patelnię grillową stawiamy na sporym ogniu i dobrze rozgrzewamy. Kładziemy dynię i grillujemy (ogień trochę zmniejszamy) z obu stron, aż będzie miękka i będzie miała ładnie przypieczone paski. W czasie, gdy dynia się grilluje, gotujemy nieobrane ząbki czosnku. Miękki czosnek wyciskamy ze skorupek, rozgniatamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Obieraczką do jarzyn ścinamy z parmezanu cienkie płatki. Dynię kładziemy na talerzu, polewamy czosnkowym sosem i posypujemy szczyptą grubej soli. Na wierzch kładziemy płatki parmezanu i skrapiamy wszystko odrobiną oleju z pestek dyni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia grillowana z czosnkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: