"Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dynia grillowana z czosnkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skórki i usuwamy pestki i włókna. Miąższ kroimy we "frytki" o grubości mniej więcej półtora cm i skrapiamy oliwą. Patelnię grillową stawiamy na sporym ogniu i dobrze rozgrzewamy. Kładziemy dynię i grillujemy (ogień trochę zmniejszamy) z obu stron, aż będzie miękka i będzie miała ładnie przypieczone paski. W czasie, gdy dynia się grilluje, gotujemy nieobrane ząbki czosnku. Miękki czosnek wyciskamy ze skorupek, rozgniatamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Obieraczką do jarzyn ścinamy z parmezanu cienkie płatki. Dynię kładziemy na talerzu, polewamy czosnkowym sosem i posypujemy szczyptą grubej soli. Na wierzch kładziemy płatki parmezanu i skrapiamy wszystko odrobiną oleju z pestek dyni.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dynia grillowana z czosnkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | SierpieÅ„ 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |