W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów)

Klasyczny, pyszny farsz z mięsa rosołowego, typowo polski. Doprawiamy dużą ilością pieprzu - koniecznie.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400-500 g wołowego mięsa z rosołu
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • trochę wywaru wołowego

Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów) - Opis przyrządzania:

Mięso przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez co najmniej 15 minut. Powinna być bardzo miękka i złota. Dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy kilka łyżek wywaru, żeby masa nie była zbyt gęsta. Farszem nadziewamy naleśniki, pierogi lub krokiety. Albo pyzy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów) przepisy:

  • Farsz ze szpinaku
    Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.
  • Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów)
    Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.
  • Czeski gulasz z kiszoną kapustą
    Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
  • Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową
    Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).
  • Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym
    Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Jerzy Berent, 2009-12-03 23:49:28
Witam , spróbuj zamiast mięsa wołowego, użyć płucek wieprzowych lub cielęcych, reszta przepisu pozostaje bez zmian ,oczywiście dużo pieprzu. Nadzienie jest wspaniale delikatne.
Moja ocena: brak oceny