W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grejpfrutowy winegret

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Grejpfrutowy winegret

Interesująca wariacja na temat. Dobrze się sprawdza z sałatką z rukoli i pasków grillowanej wołowiny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mały ząbek czosnku
  • 6 listków bazylii
  • sok z połowy grejpfruta (kolor obojętny)
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki wyłuskanych orzeszków pistacjowych

Grejpfrutowy winegret - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i wrzucamy do porcelanowego moździerza. Dodajemy umyte i posiekane listki bazylii i rozcieramy na gładką masę - w miarę możliwości. Dodajemy, cały czas ucierając, po trochu sok z grejpfruta, a potem 75 ml oliwy. Kiedy powstanie gładki sos, doprawiamy do smaku solą i sporą dozą świeżo mielonego pieprzu. Orzeszki pistacjowe siekamy i dodajemy do sosu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grejpfrutowy winegret: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: